Perfmatters optimalisatie

Wat is Perfmatters?

Perfmatters is een van mijn top 2 WordPress performance plugins. Ik geloof dat Perfmatters dat beetje extra controle biedt dat het gat in de prestaties van WordPress opvult.

Perfmatters is een premium WordPress prestatieplugin waarmee je onnodige functies (meestal JavaScript & CSS) kunt uitschakelen om je site te versnellen. Het is een geweldige aanvulling op onze favoriete performance/caching plugin, WP Rocket.

NOTE: Dit is geen caching plugin. Het biedt meer verfijnde opties om specifieke delen van uw site te optimaliseren, individuele scripts te verwijderen en activa per pagina te beheren. Het is de perfecte aanvulling op een caching-oplossing en werkt bijvoorbeeld zeer goed samen met WP Rocket.

Perfmatters illustration
Perfmatters illustration

Waarom je het nodig hebt

De meeste WordPress thema’s en plugins laden nogal wat bestanden om uw site er zo uit te laten zien en te laten functioneren. Deze CSS (stijlen) & JavaScript (scripts) bestanden voegen gewicht toe aan uw pagina, wat het laden van uw site vertraagt. Uw bezoekers moeten langer wachten op het laden van de pagina’s, en Google kan u daardoor naar beneden halen in de resultaten.

Onder andere volgende WordPress plugins zijn berucht voor het toevoegen van stijlen en scripts wanneer ze niet nodig zijn:

 • Broken Links checker plugin foute links checken wordpress
 • Jetpack wordpress plugin
 • Back up maken terugzetten updraftplus wordpress plugin
 • WPML meertalige website meer talen toevoegen engels
 • EWWW Image Optimizer plugin afbeeldingen optimaliseren wordpress 
 • WooCommerce Webshop 
 • Contact form 7 plugin contactformulier maken in wordpress
 • Slider Revolution

Perfmatters maakt het gemakkelijk om deze stijlen en scripts uit te schakelen. U kunt ze uitschakelen voor uw hele site, alleen op specifieke post types, of zelfs op een individuele post/pagina basis.

perfmatters script manager.png
perfmatters script manager

Een snelle WordPress webhoster, een kwaliteitsthema en een goede caching plugin (WP Rocket) kunnen u 80-90% van de weg naar een snelle site bezorgen. Perfmatters brengt u over de finishlijn naar die laatste 10% van ultieme WordPress prestaties.

Alle Perfmatters functies

Alle algemene opties van Perfmatters
Hier is een overzicht van Perfmatters vele functies:

Script Manager

Dit is een game-changer!

Laten we zeggen dat je je contactformulier-plugin wilt uitschakelen voor elke pagina behalve je “contacteer ons” pagina.

Activeer eerst ‘Script Manager’ op de betreffende pagina.
Scroll dan naar beneden naar de plugin code die je wilt uitschakelen:

U kunt “Contact Form 7” overal uitschakelen behalve voor de huidige URL, dat is de ‘Contact Us’ pagina.

Maar u kunt ook ‘Script Manager’ gebruiken om plugins alleen voor de huidige URL uit te schakelen, of zelfs voor een hele reeks URL’s met behulp van de functie ‘Regex’ (Regular Expression).

Voer Google Analytics lokaal uit

Deze functie is in beta en moet met voorzichtigheid worden gebruikt. Gebruik het NIET met een andere Google Analytics plugin. Maar als u het Analytics-script op uw eigen server wilt draaien, in plaats van bij Google, kan dit enkele prestatievoordelen opleveren. Meer over lokale analytics “

Emojis uitschakelen

WordPress laadt een script op elke pagina (wp-emoji-release.min.js). Als je geen emoji’s gebruikt, moet je dit uitschakelen.

Embeds uitschakelen

Dit maakt mooie previews van YouTube video’s, tweets & andere embeds mogelijk. Als je hier niet om geeft, kun je dit script uitschakelen (wp-embed.min.js).

Verwijder query strings

Query strings kunnen het vermogen van sommige CDN’s om je stijlen en scripts te cachen belemmeren. Ze verwijderen kan de snelheid verbeteren.

Schakel XML-RPC uit

Dit is alleen nodig als je andere apps gebruikt om toegang te krijgen tot je WordPress site (mobiele app), of als je bepaalde plugins gebruikt, zoals Jetpack. Als je deze niet gebruikt, schakel dan XML-RPC uit voor betere prestaties.

perfmatters general settings.png
perfmatters general settings

Verwijder jQuery Migrate

Dit is een script (jquery-migrate.min.js) dat de meeste thema’s & plugins niet nodig hebben. In de meeste gevallen is het prima om het uit te schakelen, waardoor er niet nog een onnodig bestand op uw site wordt geladen.
* Sommige page builders kunnen dit bestand nodig hebben, dus test deze zeker.

Verwijder onnodige dingen uit de 

WordPress voegt een hoop dingen toe aan de -head- sectie van je pagina’s. Veel daarvan is niet nodig, en andere dingen wil je misschien gewoon verwijderen. U kunt het volgende verwijderen:

 • WordPress versienummer
 • wlw manifest link (Windows Live Writer)
 • RSD link (als je geen XML-RPC nodig hebt, heb je dit waarschijnlijk niet nodig)
 • Shortlink (haakje openen link rel=”shortlink” haakje sluiten)
 • REST API links (de meeste sites gebruiken de REST API niet, dus deze heb je niet nodig)

RSS-feeds uitschakelen

RSS-feeds voegen verschillende links toe aan de pagina van je site. Als u niet wilt dat uw site beschikbaar is voor RSS-feedlezers, kunt u deze uitschakelen.

Perfmatters lokale Google Analytics
Perfmatters lokale Google Analytics

Dashicons uitschakelen

Sommige thema’s laden een stylesheet (dashicons.min.css), maar als je deze pictogrammen niet gebruikt, heb je die niet nodig.

perfmatters social v3
perfmatters social v3

Heartbeat API beperken/uitschakelen

Dit veroorzaakt zeer frequente server verzoeken, die uw server kunnen vertragen. Lees meer over hoe u de Heartbeat API kunt beperken/uitschakelen.
Wachtwoord Sterkte Meter uitschakelen

Hierdoor wordt het script /wp-includes/js/zxcvbn.min.js niet meer op alle pagina’s geladen, maar alleen wanneer het nodig is.

Preconnect & DNS Prefetching inschakelen

Hiermee kunt u de browser vooraf waarschuwen voor bepaalde bestanden waarvan u weet dat ze moeten worden gedownload. Dit bespaart tijd bij het laden van pagina’s en versnelt uw site.

Postrevisies uitschakelen/beperken

Deze kunnen uw database vervuilen en uw site vertragen. Schakel ze volledig uit of beperk ze tot enkele.

Wijzig automatisch opslaan interval

Standaard slaat WordPress je berichten elke 60 seconden automatisch op, wat betekent dat er naar je database wordt geschreven. Verleng dit interval om de dingen wat te versnellen, vooral in het admingebied wanneer u berichten/pagina’s bewerkt.
We hebben ook uitgebreid geschreven over het beperken/uitschakelen van post revisies & hoe WordPress autosaves werken.

Google Maps API uitschakelen

Sommige thema’s/plugins laden Google Maps scripts wanneer ze niet nodig zijn. Als u Google Maps niet op uw site gebruikt, kunt u voorkomen dat deze scripts worden geladen.

Multisite

Perfmatters is 100% compatibel met WordPress Multisite. 

Dit is een affiliate link, indien je via deze link aanschaft steun je ook mijn site en kan je genieten van mijn helpdesk voor hulp bij het instellen of gebruiken van Perfmatters.


Geplaatst

in

door